Jak dbać o blaty z granitu?

Świadomość konsumentów rośnie wraz z coraz lepszym przepływem informacji, a na popularności zyskują rozwiązania trwałe i funkcjonalne, nawet jeśli wiąże się z tym nieco wyższa cena. Nie dziwi więc fakt, że elementy z kamienia naturalnego to coraz częstszy widok w naszych kuchniach. Wysoka funkcjonalność, banalna konserwacja oraz nietuzinkowa estetyka szturmem skradły serca najbardziej wymagających użytkowników. Choć utrzymanie tego typu powierzchni w dobrym stanie nie wymaga wielkich nakładów pracy, warto pamiętać o kilku najważniejszych kwestiach, które pozwolą Ci cieszyć się ich pełnym blaskiem. Poniżej podpowiadamy, jak dbać o blaty z granitu.

Blat kuchenny z granitu - dlaczego warto?

 

Wybierając blaty granitowe w większości przypadków kierujemy się kryterium estetycznym. Struktura naturalnego kamienia, liczne wzory i nieregularny motywy oraz nierzadko zaskakujące kombinacje barw, to bez wątpienia główny motywator dla większości klientów. Warto jednak pamiętać także o czysto użytkowym aspekcie tego rozwiązania. Kamień wykazuje bardzo dużą odporność na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Jeśli szukasz wyposażenia na wiele kolejnych lat, sprawdzi się doskonale.

 

Dodatkową zaletą są także naturalne właściwości antybakteryjne - struktura oraz skład mineralny blatów z granitu utrudniają rozwój mikroskopijnych organizmów, co w prosty sposób przekłada się na higienę. Gdy dodać do tego niską ścieralność oraz odporność na wilgoć, otrzymujemy materiał tyleż funkcjonalny, co uniwersalny.

 

Jak dbać o blat kuchenny z granitu - kilka wskazówek odnośnie do pielęgnacji

 

Choć samo czyszczenie blatu granitowego nie jest wielką filozofią, warto robić to regularnie. Do usunięcia bieżących zabrudzeń wystarczy najzwyklejsza mokra ścierka z dodatkiem lekkiego detergentu (jak choćby płyn do naczyń). Przecierając powierzchnię wilgotną szmatką z mikrofibry po każdym gotowaniu zapobiegniesz osadzaniu i zasychaniu resztek jedzenia, które mogłyby z czasem wżerać się w powierzchnię kamienia. Usuwanie pozostałości na bieżąco pozwoli Ci zachować porządek i utrzymać blat w nienagannym stanie przez długie lata.

 

Istotnym zabiegiem, o którym zdecydowanie warto pamiętać w kontekście granitu, jest także regularna impregnacja. Konserwacja powierzchni przy użyciu specjalnych preparatów do kamienia pozwala wypełnić mikroskopijne szczeliny, których nie widać gołym okiem. Dzięki temu powstaje swego rodzaju powłoka ochronna - zapomnij o plamach i przebarwieniach z wina, olejów i ciężkich sosów. Impregnację elementów z kamienia warto przeprowadzać przynajmniej raz do roku.

 

Czego absolutnie nie robić z blatem granitowym?

 

Głównym zagrożeniem dla granitu są przebarwienia i plamy spowodowane długim kontaktem z zabrudzeniami. Szczególnie szkodliwe są tutaj substancje o kwaśnym odczynie - ocet, dressingi do sałatek, kawa, wino czy też soki. Oczywiście żadna plama nie odbarwi Twoich mebli kuchennych momentalnie - jeśli jednak pozostawisz rozlany sos do spaghetti na kilkanaście godzin, może on wedrzeć się w naturalną strukturę kamienia, delikatnie zmieniając jego kolor.

 

Żywotność, a raczej wizualny stan Twojego blatu, zależy także od ogólnych nawyków w zakresie użytkowania. Unikaj krojenia bez użycia deski, nie stawiaj gorących garnków i powstrzymaj się od przesuwania ciężkich naczyń bezpośrednio na powierzchni - zdrowa dawka rozsądku i dbałości o wyposażenie Twojej kuchni sprawi, że posłuży Ci ono znacznie dłużej. Nie bez znaczenia jest także wybór detergentów - stawiaj te o delikatniejszym działaniu i wystrzegaj się kwasowego pH.

 

Rozwiązanie na lata!

 

Wiesz już, jak należycie zadbać o swój blat granitowy - regularne usuwanie zabrudzeń w połączeniu ze szczyptą zdrowego rozsądku załatwi tutaj sprawę. Jeśli wciąż mało Ci informacji na temat konserwacji oraz impregnacji naturalnego kamienia, koniecznie sprawdź pozostałe artykuły dostępne w naszym serwisie. Zachęcamy także do odkrywania naszej oferty kamiennych elementów dla domu, gdzie z pewnością znajdziesz całą masę wartościowych inspiracji. Do zobaczenia!

0
Feed

Zostaw komentarz