Jaki blat do kuchni?

W aranżacji wnętrz bardzo ważne jest, by stworzyć stylową i jednocześnie funkcjonalną przestrzeń. Jest to szczególnie istotne w przypadku wymagających pomieszczeń, do których należy kuchnia. To serce domu i mieszkania, tutaj przygotowujemy posiłki, często też w tym miejscu je spożywamy. Meble kuchenne powinny zatem nie tylko cieszyć oko, ale też zwiększać funkcjonalność pomieszczenia i dawać pełną swobodę przy kulinarnych eksperymentach. Jest to jednak miejsce narażone na wpływ wielu szkodliwych czynników, takich jak wysoka temperatura, woda, para wodna... Dlatego warto poświęcić chwilę i zastanowić się nad wyborem odpowiedniego blatu do kuchni.


Po pierwsze: materiał

Blat w kuchni powinien być wykonany z wytrzymałych materiałów. Najważniejsze są tutaj takie właściwości jak: odporność na wysokie temperatury, wilgoć oraz zarysowania. Równie istotna jest łatwość w utrzymaniu w czystości. W wymogi te idealnie wpisują się blaty z kamienia naturalnego (granit, marmur), a także z konglomeratu kwarcowego. Wyroby te wyróżniają się doskonałymi właściwościami użytkowymi i na długo zachowują świetny wygląd. Nie są im straszne wysokie temperatury, woda czy para wodna, a zanieczyszczenia można z nich usunąć przy użyciu ściereczki i wody lub odpowiedniego detergentu.

Po drugie: kolor

Niektórzy wciąż obawiają się jasnych kolorów w kuchni – niepotrzebnie! Biel, popiel czy beż pięknie rozjaśnią wnętrze i optycznie powiększą małe pomieszczenia. Nie trzeba obawiać się o ich walory estetyczne – jasne produkty wykonane z odpornych na zabrudzenia materiałów będą się doskonale prezentować pomimo upływu lat. Równie dobrze wyglądają modele w czerni i innych kolorach. W macie, z połyskiem... Tak naprawdę każda z tych opcji jest dobrym wyborem. Najważniejsze, by dopasować design do ogólnej aranżacji pomieszczenia oraz indywidualnych preferencji.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Blaty kuchenne stanowią miejsce przygotowywania posiłków, to swego rodzaju stanowisko pracy. Dlatego nawet w niewielkiej kuchni warto wygospodarować dla własnego komfortu nieco więcej miejsca na blat. Dzięki temu kuchenne eksperymentowanie będzie przyjemniejsze i bezpieczniejsze.

0
Feed

Zostaw komentarz